munkavégzés_magas_hőmérséklet..jpg

 HŐSÉGBEN TÖRTÉNŐ MUNKAVÉGZÉSRE SPECIÁLIS ELŐÍRÁSOK VONATKOZNAK

Tisztelt partnerek, munkaadók!

 

Mivel az elmúlt években a nyári időjárás meglehetősen szélsőségesen alakult szeretnénk felhívni az Önök figyelmét egy-két munkavédelemmel kapcsolatos rendeletben meghatározott intézkedésre, szakmai ajánlásra, melyekkel a munkavállalók számára is kicsit könnyebbé tehető a nyári kánikula átvészelése.
Az elkövetkező napokban olyan szélsőségesen magas hőmérséklet várható, amely szükségessé teszi, hogy a munkaaadók plusz intézkedések bevezetésével védjék a munkavállalók egészségét és ezzel is biztosítsák az egészséget nem veszélyeztető biztonságos munkavégzés feltételeit.

A július 20-tól július 23-ig terjedő időszakban fokozott figyelmet kell fordítani a szabadban illetve a zárt térben végzett munkákat ellátó munkavállalókkal kapcsolatban.

Mit kell tennünk?
(összefoglaló néhány szóban)

  • Innivalót biztosítunk

  • Napsütés ellen védő ruházatot védőeszközt biztosítunk

  • Nap ellen védő krémet biztosítunk

  • Átszervezzük a munkaidőt

  • Extra pihenőidőt biztosítunk

  • Védőeszközök használatát újraszabályozzuk
     

FONTOS!
A hőségriadó érvényességi ideje alatt életbe lépő szabályozás nem csak a szabadban végzett munkavégzésre értendőek, hanem az előírások között megtaláljuk a zárt térben végzett munkavégzésre vonatkozó szabályokat is!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

A hőséggel kapcsolatban az országos tisztifőorvos jogszabályi felhatalmazás útján az alábbi fokozatokat adja ki:

I. fok:

Figyelmeztető jelzés abban az esetben, ha egy napig a napi középhőmérséklet eléri vagy meghaladja a 25°C-ot.

II. fok:

Riasztás: az előrejelzés szerint a középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napon eléri (vagy meghaladja) a 25°C-ot.

A magas napi átlaghőmérséklet olyan környezet-egészségügyi kockázatot jelent a lakosság számára, amely indokolja az egészségügyi ellátó rendszer, az önkormányzatok figyelmeztetését és a lakosság hőhullám alatti rendszeres tájékoztatását.

III. fok:

Riadó jelzés. Amennyiben várhatóan legalább három egymást követő napra eléri (vagy meghaladja) a napi középhőmérséklet a 27°C-ot.

 

3/2002 SzCsM-EüM együttes rendelet.

7. § (1) A munkaterületeket befogadó helyiségek hőmérsékletének a munkavégzés teljes időtartama alatt, az emberi szervezet számára megfelelőnek kell lennie, figyelembe véve a munka jellegét és az ott dolgozó munkavállalók fizikai megterhelését.

(2) A pihenőhelyeken, a különféle szolgálati feladatokat ellátó személyzet helyiségeiben, az egészségügyi létesítményekben, az étkezdékben és az elsősegélyhelyeken biztosítani kell az ilyen helyiségek rendeltetésének megfelelő hőmérsékletet.

(3) Olyan ablakokat, tetőablakokat és üvegfalakat kell alkalmazni, amelyek a munka és a munkahely jellegének megfelelően kiküszöbölik az erős napsugárzás hatásait.

(10) Ha a munkahelyi klíma zárttéri és szabadtéri munkahelyen a 24 °C (K) EH értéket meghaladja, a munkavállalók részére igény szerint, de legalább félóránként védőitalt kell biztosítani. A folyadékveszteséget általában 14-16 °C hőmérsékletű ivóvízzel kell pótolni. E célra alkalmas azonos hőmérsékletű ízesített, alkoholmentes ital is, amelynek cukortartalma az ital 4 súlyszázalékát nem haladja meg, vagy amely mesterséges édesítőszerrel ízesített.

Abban az esetben, ha a munkavállalók kültéren kénytelenek munkát végezni, nagyfokú odafigyelést és munkaszervezést igényel a munkavállalók védelme. 

Biztosítani kell számukra a fejet védő sapkát (szalmakalapot), árnyékos pihenő helyet és a szükséges mennyiségű védőitalt, illetve a munkaidő csökkentését, esetleg beszüntetését szélsőségesen nagy melegben